İleri teknolojik beceriler: Oldukça yeni bir teknoloji olan ve halen üzerinde çalışmalar süren yapay zekâ ve ChatGPT, öğrencilere en son teknolojik becerileri öğrenme fırsatı sunmanın en güzel yollarından birisi.
Zaman ve maliyet verimliliği: Yaşadığımız bilgisayar çağında zamanın değeri oldukça büyükken bu gibi teknolojilerin pek çok işi hızlandırdığı bir gerçek. 2022 yılında yükselişe geçen yapay zekâ çalışmaları ile karşımıza çıkan ChatGPT, öğrencilerin zamanını ve para harcamalarını azalttığını söylememiz gerekir.
Eşit fırsatlar: ChatGPT, fiziksel olarak bulunamayacakları veya üniversiteye gitmek istemeyen öğrencilere eşit eğitim fırsatı sunar.
Artan öğrenme verimliliği: ChatGPT, öğrencilere klasik metodların dışında interaktif bir öğrenme deneyimi sunar ve bu da öğrenme verimliliğini arttırır.
İnsan etkileşimi eksikliği: ChatGPT, öğrencilere doğrudan bir öğretmen veya eğitmen tarafından sağlanan insan etkileşimi eksikliği sunar. Bu gibi yapay zekâ ürünlerinin duygu veya düşüncelerden yoksun cevaplar verdiğini söylememiz gerekir.
Teknolojik arızalar: Tüm eğitim sistemini ChatGPT üzerine bütünleşmiş bir şekilde yürütmek günümüz şartlarında maalesef mümkün değildir. Pek çok alanda karşımıza çıkan teknolojik arızalar bu platform üzerindede bizi karşılayabilir. Bu da öğrenme sürecinizi etkileyecek faktörler arasında önemli bir detaydır.
Deneyim eksikliği: İlgilendiğiniz alanda eğitim süreciniz ile deneyimler kazanmak oldukça önemlidir. ChatGPT, öğrencilerin deneyim kazanmasını sağlayan uygulamalı çalışma fırsatları size sunamaz. Alanlarınızda deneyimli kişilerden alacağınız bilgilerin her zaman ilk tercihiniz olmasını tavsiye ediyoruz.
Sonuç olarak, ChatGPT üniversite eğitiminde birçok artısı olsa da, eksiklikleri de mevcuttur. Üniversiteler, öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için bu teknolojik beceriye uygun bir şekilde kullanmalıdır.