İçinde bulunduğumuz geçiş çağında, Yüksek Öğretim Kurumlarının (HEI’ler) karşılaştığı en acil zorluklardan biri, öğretim metodolojilerinin hızla dijitalleşmesidir. Pandeminin başlangıcında, dünya genelindeki Yükseköğretim Kurumları, öğrencilere derslerin verilmesi konusunda benzeri görülmemiş bir belirsizlikle karşılaştı. Bu belirsizlik çoğu kurumda dijitalleşme sürecini hızlandırdı. Sonuç olarak, diploma aldıkları üniversiteye hiç gitmemiş olan bazı öğrenciler, eğitimlerine uzaktan devam edebildiler. Bu öğrenciler diplomalarını başarıyla tamamlayarak kariyerlerine geçiş yaptılar. Bu olgu, öğrencilere pratik iş deneyimi sağlayan yüz yüze öğrenme deneyiminin değerini azaltabileceğinden, bu kadar kapsamlı dijitalleşmenin uzun vadeli etkileri hakkında soruları gündeme getiriyor. Bu nedenle, her iki seçeneğin de etkili bir şekilde kullanılmasını sağlamak için uzaktan ve yüz yüze öğrenme arasında bir denge kurmak çok önemlidir.
Ayrıca Brexit’in AB öğrencileri üzerindeki etkisi de bir diğer önemli endişe kaynağıdır. Cömert burslar Birleşik Krallık’ın yaşadığı AB öğrenci kaybını telafi edebilir mi? Birleşik Krallık üniversiteleri bu geçişi ele almak için acil önlemler aldı mı? Brexit araştırma kalitesini ve akademik çeşitliliği etkileyecek mi?
Ayrıca, HEI’lerde ortaya çıkan diğer acil konular arasında fırsat eşitliğinin desteklenmesi, çevresel sürdürülebilirlik ve gelecek nesillerin korunmasına yönelik proaktif önlemlere duyulan ihtiyaç yer almaktadır.